Ugotują krzyżackie jadło
6 drużyn kucharzy zmierzy się w tym roku w konkursie kulinarnym o Chochlę Prezydenta Miasta Torunia. Rywalizacja odbędzie się już w sobotę, 9 kwietnia o godz.14.00, podczas kolejnej edycji Toruńskiego Festiwalu Smaków w Centrum Targowym PARK przy ul. Bydgoskiej.
Wśród startujących w konkursie drużyn cztery są z Torunia. Szefowie kuchni będą się zmagać z przepisami z XV wieku. Do stworzenia konkursowych potraw zainspirować ich miały przygotowane przez organizatorów historyczne, krzyżackie receptury.
W szranki staną w tym roku:
- Restauracja Bistro Klonowica (szef kuchni Michał Żulewski )
Danie: szczupak po polsku
- Restauracja Gessler "U kucharzy" (Sławomir Opałka, Jakub Cyranowicz, Dorota Swobodzińska)
Danie: marynowany udziec barani z sosem śmietanowym i krokusem podany z pure z ciecierzycy i młodymi marchewkami w kąpieli miodowo imbirowej
- Restauracja Hanza Pałac Rulewo (Mateusz Malej, Mariusz Flatau)
Danie: baranek po polsku podany na konfiturze z czerwonej cebuli w towarzystwie piernikowego puree, marynowanej rzodkiewki i sosu imbirowo szafranowego
- Restauracja Jan Olbracht Browar Staromiejski (szef Kuchni Marcin Drążkowski, kucharz Jarosław Majewski)
Danie: pierś z gęsi w sosie piernikowym z dodatkiem wiśni, podana z buraczanym pęczakiem
- Restauracja "U Flisaka" (szef kuchni Bartłomiej Witkowski, Maciej Różański)
Danie: kacze udo z piernikiem i imbirem
- Restauracja Vistula Hotel Świecie (Mateusz Bareja, Maciej Jeszka)
Danie : szczupak po polsku na pure z grochu i maślanym bobem z aksamitnym sosem cebulowym
Biorący udział w konkursie muszą przygotować 5 talerzy konkursowej potrawy (cztery dla jury oraz talerz pokazowy) oraz porcje degustacyjne dla publiczności. Jury oceniać będzie w skali 1 do 10:
- prezentację potrawy z omówieniem historycznej receptury i przedstawieniem sposobu jej wykonania
- smak potrawy
- estetykę podania
- twórcze wykorzystanie inspiracji historycznej
Zwycięzcy otrzymają specjalną stauetkę, a nagrodami będą także vouchery na posiłek do najlepszych restauracji.
Dwudniowy Toruński Festiwal Smaków w CT PARK (9-10 kwietnia w godz.10.00-17.00), połączony z Targami Turystycznymi "Wypoczynek", będzie okazją do skosztowania i kupienia zdrowej żywności, produkowanej metodami tradycyjnymi przez producentów z całej Polski. Na stoiskach znajdziemy smakowite wędliny, sery, pieczywo, nabiał, przetwory, słodycze, a także nalewki, soki, miody i oleje. Nie zabraknie też degustacji gotowych potraw regionalnych.