Toruń gotuje z Okrasą

W krzyżackiej kuchni

19 marca o 13:30 TVP1 wyemituje 122. odcinek programu „Okrasa łamie przepisy”, który został nakręcony w Toruniu z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego oraz grupy „Kuchenne rekonstrukcje” z Wydziału Nauk Historycznych UMK.

W najbliższym odcinku, zatytułowanym „W krzyżackiej kuchni”, gospodarz programu Karol Okrasa wyruszy do Torunia, dokąd zaprosił go prof. Jarosław Dumanowski, historyk z UMK specjalizujący się w dziejach staropolskiej kuchni.

Profesor przekaże Karolowi do rekonstrukcji i do złamania najstarsze przepisy kucharskie z terenów dzisiejszej Polski z XV wieku. Tłem gotowania będą ruiny zamku krzyżackiego. Twórcy programu zdradzają, że w toruńskim odcinku Okrasa przygotuje trzy dania inspirowane kuchnią krzyżacką: zupę rybną z szafranem, octem piwnym i kwiatem muszkatołowym; kurę na czarno, posypaną upalonym piernikiem oraz białą kiełbasa z cebulą i rodzynkami. W programie zobaczymy również studentów UMK, którzy podjęli się kuchenno-historycznej rekonstrukcji.

fot. nadesłane